Harc a narancsbőr ellen otthon

A narancsbőr a nők több mint 45%-át érintő probléma, és már 20 éves kortól előfordulhat. Kialakulásának okáról az Anticellulit kezelés köpölyözéssel címszó alatt írtam bővebben, de most inkább a gyakorlattal foglalkozzunk.narancs

Az anticellulit kezeléssel nagyon hatékony eredményt lehet elérni, de otthon is sokat tehetünk, ha elszántak vagyunk és nincs időnk és/vagy pénzünk eljárni kezelésekre.

Ha az alábbiak közül néhányat együttesen és rendszeresen alkalmazunk, magunk is tudunk sikereket elérni  a narancsbőr elleni harcban:
– testmozgás +
– napi legalább 2 liter folyadék (lehetőleg víz) +
– zsírégető hatású olaj bemasszírozása (kiegészíthető köpölyözéssel) +
– tekercselés +
– infra lámpa, vagy infra szauna

Hogyan csináljuk:

Zsírégető hatású paprika masszázs olajat vagy fahéjas, koffeines gélt már szinte bármelyik hipermarketben, vagy Herbáriában, Herbaházban árulnak.
paprika olajzsiregeto gel

Az olajjal masszírozzuk erősen és gyors, mély mozdulatokkal a problémás területet, ehhez az alábbi fogásokat használhatjuk:

Az egyik kezünk hüvelyk ujjával a másik kezünk négy ujjához nyomjuk a bőrt, a két kezünket váltogatva így:

cellulit01cellulit02

Mindkét kezünkkel csípjük össze a bőrt és toljuk egymás felé. Ha nehezen elérhető a terület, vagy karon dolgozunk, akkor egy kézzel is elvégezhetjük a műveletet:
cellulit03

Behajlított ujjaink ízületeivel, két kezünkkel egymás felé toljuk a bőrt, mély, erős mozdulatokkal. Ezt úgy is végezhetjük, hogy az egyik kezünkkel befelé tolunk a másik ellenében:

cellulit04

Egy kezes műveletnél a behajlított ujjaink ízületeivel végezhetünk körkörös mély mozdulatokat is:cellulit05

Mindkét tenyerünk belső élével egymás felé közelítve toljuk össze a bőrt lendületes, erős mozdulatokkal:

cellulit06

Egyik tenyerünk élével ellen tartva a másik kezünk ujjaival toljuk a bőrt:

cellulit07

Használhatunk segédeszközöket is, mint ezek:

cellulit eszkoz 1cellulit eszkoz 2cellulit eszköz3

Persze a leghatékonyabb, ha köpöllyel dolgozunk, ami bárki számára elérhető a fent említett üzletekben, vagy az interneten. A gumiköpöly az itt látható csomagban kb 4.000,- Ft, de darabonként is lehet vásárolni szilikon köpölyt 1-2 ezer forintért a neten.

gumikopoly

A gumiköpöly használatának vannak olyan szabályai, amelyeket csak a szakember ismer, de ennek hiányában is végezhető pár egyszerű mozdulat. Az otthoni köpölyözéshez ezért érdemes ragaszkodni az itt leírt tanácsokhoz:

  • köpölyözés előtt mindig olajozzuk a bőrt, mert így tud csúszni, és nem fog sérülést okozni
  • először nyomjuk össze a köpöly tetejét, majd helyezzük a bőrre és engedjük el, így fog rajta maradni a bőrön és a vákuum hatás érvényesülni
  • pumpáló mozdulatokkal emeljük el a köpöllyel a bőrt annyira, hogy a köpöly még ne váljon el a bőrtől
  • ezzel a pumpáló mozdulattal a szív irányába haladva húzhatjuk a köpölyt, vagy vízszintesen húzogathatjuk, esetleg egy helyben is alkalmazhatjuk, fenék területén pedig körkörös mozdulatot is végezhetünk
  • úgy vegyük le a bőrről, ahogy felhelyeztük: először nyomjuk össze, így sérülés vagy fájdalom nélkül el tudjuk emelni a bőrről
  • használat után a gumi vagy szilikon köpöly szappanos vízzel tisztítható
  • hajlatokban vagy alhas területén ne használjuk, kizárólag a narancsbőr által sújtott övezetben dolgozzunk
  • ha véraláfutást észlelünk (sötét bordó bőr) arról a területről azonnal el kell venni a köpölyt
  • Ne használjuk a köpölyt sérült, fekélyes, anyajegyes bőrön, továbbá lázas állapotban, szívelégtelenség-, vérzékenység-, fertőző betegség esetén, menstruáció idején, és terhesség alatt a hasi területen!

kopoly1kopoly2kopoly3

Tovább fokozható a hatás a kezelt testrész tekercselésével. Tekercselő fólia a fent említett helyeken beszerezhető, kb 2.000,- Ft és mintegy 80 méter van rajta, szóval egy darabig elég lesz. Ha nem akarunk költeni rá, használhatunk háztartási folpackot is. Csak annyi a hátránya, hogy elég nyúlós, de megfelel a célnak.

tekerecs

Körbe tekercselhetjük a hasunkat, karunkat, combunkat is, de ügyeljünk, hogy csak annyira legyen szoros, hogy a vérkeringést ne akadályozza! A tekercselés legalább fél órát legyen fenn. Ez miatt nem kell egy helyben maradnunk, a ruha el tudja takarni, észrevétlen maradhat a napi teendők közben is.

S ha még mindig van időnk, kedvünk, lehetőségünk tovább fokozni a hatást, kombinálhatjuk a fenti eljárásokat egy infra szauna használatával. Ennek hiányában akár egy otthoni infra lásaunampa is segíthet.

Az infra szaunában 30 perc alatt akár 800 kalória is el tud égni, mindenféle egyéb kezelés nélkül is. Ha pedig szánunk pár percet a fenti eljárásokra, vagyis bemasszírozunk egy kis zsírégető olajat, és betekercseljük magunkat, az infra hatása még erőteljesebb lesz.

Ilyenkor mindig az a kérdés szokott következni, hogy mennyi ideig és heti hányszor alkalmazzuk a leírtakat. Attól függ, hogy a fentiek közül mit választunk, és mennyi időt vagy pénzt tudunk erre szánni. Az biztos, hogy a köpölyözés és/vagy az infra kabin rövid idő alatt tud centikben mérhető eredményt hozni, de ezek nélkül is, kellő kitartással és a javaslatok betartásával sokat tehetünk a probléma javulásáért. Köpölyözést heti három alkalomnál többször ne végezzünk!

De még egyszer szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy ha tartós eredményt szeretnénk elérni, igyunk kellő mennyiségű folyadékot, mert a méregtelenítéshez, a salakanyagok távozásához elengedhetetlen a napi legalább 2 liter – lehetőleg víz – fogyasztása.

vizKapcsolódó bejegyzés:
Mielőtt belevágsz az anticellulit kezelésbe
összes bejegyzés