Tibeti hangtál – Szívcsakra

A hangterápia legismertebb eszköze a hangtál, amely egyszerre hat a testre és lélekre. A testen elhelyezett tál megszólaltatásával a hanghullámok feloldják a blokkokat, energia elakadásokat, beindítják a test öngyógyító folyamatait. A hangtál hangja segíti a relaxációt, megnyugtat, ellazít, energetizál.
A hangtálak használatának hagyománya a tibeti buddhizmus része. Az utóbbi években a holisztikus szemléletű gyógymódok, csakra gyógyítás, hangterápia, Reiki és számtalan más terület is alkalmazza a negatív energiák tisztítására és stresszoldásra.
Egy puha ütő hatására a hangtál meleg csengőhangot és harmonikus felhangot ad, de a fa ütő súrlódása vagy a bőrrel bevont ütő is megszólaltatja. A hangtálak csodálatos hangjai ma már sokféle zenei stílusban is megjelennek, a relaxációs zenéktől egészen a rockzenéig.

Mik azok a csakrák?
A csakra szanszkrit szó, jelentése: kerék. A hindu vallás szerint a csakrák az emberi szervezet pszichikai energia központjai. A csakrákban örvényszerűen áramlik az energia, így szabályozza a test életfunkcióját, ezért ezt az energiát életerőnek is nevezhetjük. Megfelelő rezgésszám esetén lelki összhangban vagyunk, szervezetünk energiaellátása kiegyensúlyozott.

Hét fő csakránk van: korona csakra, harmadik szem csakra, torokcsakra, szívcsakra, napfonat csakra, szakrális csakra, gyökér csakra.
A szívcsakra helyezkedik el középen, alatta és felette is 3-3 csakra működik. A szívcsakra energiája támogatja a többi csakra működését a testben.
A szívcsakrában (és bármely csakrában) keletkező elakadás az energia áramlását kibillenti az egyensúlyból, amely a fizikai testben is előbb-utóbb megmutatkozik. Ilyenek a vérkeringési problémák: mint a szeretet szabad áramlásának gátjai; immunrendszeri problémák: mindent és mindenkit közel engedünk, így nyitottá válunk ugyan, de nem tudunk védekezni; Autoimmun betegség: mint a saját szükségleteink megtagadása; Szívproblémák: szívünk vágyát nyomjuk el, szeretetteljes érzéseinket nem tudjuk megélni.
Ha a szívcsakrában az energia tisztán áramlik, közelebb kerülünk szívünk vágyához: önmagunk szeretetéhez, amire szükségünk van ahhoz, hogy mások szeretetét is be tudjuk fogadni. Segíti az intuíciót, tisztán érzékelést, segít megtapasztalni a szeretet áldását, amely minden erőnk forrása.
A szívcsakra megerősítő mondata: össze vagyok kapcsolódva minden érző lénnyel.

A szívcsakra hangtál különlegesen tiszta hangja nem csak a szív és szívkörnyék kezelésére szolgál, hanem az egész felső testrészt harmonizálja. Hangja a szívcsakrához illeszkedik, rezgéstartománya segíti a szeretethez, érzelmi világunkhoz való kapcsolódást. A hangtálnak ez a természetes és harmonikus hangzása segíti a mély relaxációs állapot előidézését.

A hangtál kezelés ellenjavallatai itt olvashatók.