Egyensúlyozó szerv működészavara vagy nyakizmok merevsége miatti szédülés kezelése

A szédülés sokféle betegségnek lehet a tünete. Ezek közül most egyről esik szó.
Saját esetem miatt osztom meg a szédülés enyhítésére szolgáló tornát, mégpedig azért, mert annak ellenére, hogy a tünetek borzasztóan ijesztőek és kétségbe ejtőek, mégis – az én példámból kiindulva – akár egyetlen tornasor is helyrehozhatja a problémát.
Amit én tapasztaltam, a fülben lévő egyensúlyozó szerv átmeneti működészavara miatt hirtelen kialakult szédülés volt.
Könnyen beazonosítható volt, mert nagyon hirtelen, megfordulás után pattantam ki az ágyból és pár lépés után homokzsákként dőltem el, szerencsére éppen egy matracra. Onnan viszont már nem tudtam felkelni. Egyedül hanyatt fekve nem szédültem, azon kívül minden mozdulatot szédülés és hányinger kísért. A szédülés olyan mértékű volt, mintha a fejemet megpörgették volna a nyakamon.
Hamar rájöttem, hogy mivel a felkelésemkor lettem rosszul, csakis az egyensúlyozó szerv kibillenése okozhatta. Pontosan ennek a problémának a helyreállítására szolgál az un vestibularis torna. A torna fekvő állapotban végezhető variációjának elvégzése nekem négy órán át tartott, viszont ennyi idő elég volt, hogy teljesen rendbe jöjjek. Szerencsére tehát nekem egy egyszeri problémát kellett orvosolni.
A vestibularis tornát az állapotunktól függően végezhetjük fekvő, ülő vagy álló helyzetből indulva.
Fontos, hogy szépen lassan csináljunk mindent. Ha rosszul vagyunk, pihenjünk és folytassuk akkor, ha nincs szédülés, hányinger. Nekem volt olyan mozdulat, ami után 20 percig tartott, mire újra összeszedtem magam és erőt gyűjtöttem, hogy újra nekifussak. Szépen lassan, ha kell, pihenők beiktatásával kell végigcsinálni a gyakorlatokat. Egy-egy felerősödő tünet után nem kell elölről kezdeni, hanem folytatni ott, ahol éppen tartottunk.

Mit kell tehát tenni:

Minden egyes gyakorlatot elvégzünk nyitott szemmel 10-szer (fekve, ülve, vagy állva)
1. felfelé-lefelé, majd jobbra és balra nézünk lassan, fejfordítás nélkül,
2. jobbra majd balra fordítjuk a fejünket, lassú mozdulatokkal. Mindkét oldalon pár másodpercig megtartjuk,
3. lassan jobbra fordítjuk a fejet, majd ebben a helyzetben nézünk felfelé, lefelé, jobbra, balra. Ezt balra fordított fejjel is elvégezzük,
4. egész testünket elfordítjuk nagyon lassan jobbra (fejünk is fordul), így maradunk pár másodpercig, majd óvatosan átfordulunk balra ugyanígy,
5. 1-4-ig minden gyakorlatot elvégzünk újra 10-szer, de most csukott szemmel,
6. hason fekve, alkaron támaszkodva az 1. és 2. gyakorlatot elvégezzük újra 10-szer,
7. Próbáljunk felülni, és ha nem szédülünk, ebben a helyzetben is végezzük el az 1. és 2. gyakorlatsort 10-szer.

Ha a fej fordítása miatt érezzük a szédülést, figyeljük meg, melyik mozdulat váltja ki pontosan. Sajnos akkor leszünk jobban, ha ezt a helyzetet felvesszük és kitartjuk legalább 15 másodpercig. Ez nagyon nehéz, hiszen ettől erősödik a tünet (szédülés és hányinger formájában), de nem szabad feladni, mert az egyensúlyozó szerv működése így fog helyre billenni.
15 másodperc után, ha nem szűnik meg a probléma, pihenjünk a kiinduló helyzetben. Várjuk meg, míg így elmúlik a tünet és próbálkozzunk újra. Minden próbálkozásnál egyre enyhébb lesz a tünet.

Aki nem olyan szerencsés, hogy egy feladatsor elvégzése után rendbe jön, naponta kétszeri gyakorlással (felkeléskor és lefekvés előtt) javíthat állapotán.

Természetesen ez a torna nem helyettesíti sem az orvosi ellátást, sem az esetleg szükséges gyógyszeres kezelést! Ha az egyszeri torna nem hoz végleges javulást, feltétlen keresse fel orvosát és kérjen kivizsgálást a probléma felderítése és a szakszerű ellátás érdekében!