Fogyókúra helyett TESTKONTROLL

Az ételtársítás módszere

(Az egészség az egészséges életmód eredménye, nem vásárolható meg tablettákban.)
Ezt a bejegyzést azoknak ajánlom, akik arra vágynak, hogy vékonyabbak legyenek és már az összes módszert kipróbálták ennek érdekében, de ha sikerült is kilókat veszíteni, a végén mindig visszakúsztak. Továbbá azoknak, akik úgy érzik, kár is hozzáfogni, mert lehetetlen változtatni a helyzeten.

Miről lesz szó, avagy ezeket a szabályokat kell betartani:

Ez a módszer egy olyan átrendezése az étrendünknek, aminek csak a fő szabályait kell megjegyezni és betartani és ezek alapján bátran lehet válogatni az ételek közül. Az eredményt viszont csak a társítási szabályok és az elhagyandó ételek figyelembe vételével várhatjuk el hosszú távon.

Szabályok:
– fehérje (hús, diófélék, magvak, tojás, tej) bontáshoz savas emésztőnedv kell, ezért sose együk együtt keményítős étellel
– keményítő (krumpli, rizs, gabonafélék, tésztafélék, lencse, borsó, bab, zabpehely, kenyérfélék) bontásához lúgos emésztőnedv kell, ezért sose együk együtt fehérjés étellel
– a zöldség minden közegben lebomlik, ezért fehérjével és keményítővel is fogyasztható
– a vaj fehérjével és keményítővel is fogyasztható
– a gyümölcs csak éhgyomorra fogyasztható és csak magában (éhgyomor jelentését lásd lent)
– lehetőleg ne fogyasszunk tejet, tejterméket – ha mégis, akkor csak magában
– lehetőleg ne fogyasszunk húst – ha mégis, akkor inkább szárnyast, halat
– délelőtt csak gyümölcsöt együnkFogyokura helyett Testkontroll

Aki ettől máris elrettent, annak dr. Bubó elhíresült mondását ajánlom. Ha pedig mégsem adta fel máris, akkor érdemes megismerni a módszer hátterét és az ételek fogyasztásának módját.

Ha valaki hízásra hajlamos, és ezt a tényt elfogadja, akkor a következő feladat, hogy ne kergessünk hiú ábrándokat. Ismerjük meg, milyen alkat a miénk, mik a határaink és mindig önmagunkhoz viszonyítsuk elért eredményeinket. Ez nem azt jelenti, hogy „hízásra hajlamos vagyok, ez van, meg se próbálok változtatni”, hanem azt, hogy „hízásra hajlamos vagyok, tisztában vagyok vele, hogy 42 kiló nem leszek, ezért nem is ez a célom, de képes vagyok tenni azért, hogy jól érezzem magam a bőrömben.”
Ha elég erős a vágyunk a számunkra előnyösebb külső elérésére, akkor azt is beláthatjuk, hogy nem más fogja ezt elérni helyettünk és nem más fog tenni ezért, hanem nekünk magunknak kell felelősséget vállalnunk a saját vágyainkért.
Ide illik az az elcsépelt, de ettől még igaz mondás, hogy ha ugyanazt csináljuk, mint eddig, akkor ugyanoda is fogunk eljutni.
Véleményem szerint azért nem jó egyik fogyókúra sem, mert nem vonhatunk el a szervezettől számára szükséges tápanyagokat és nem helyettesíthetjük az egészséges ételeket kapszulákkal, porokkal. Egy biztos, az egészségünkért tenni kell, mégpedig nekünk magunknak.

Ha már megtapasztaltuk, hogy a fogyókúra nem megoldás, akkor talán könnyebben elfogadjuk, hogy a megoldás az életmódváltás. De azért a helyzet nem reménytelen, még azok számára sem, akik úgy érzik, nem képesek holnaptól máshogy élni, lemondani kedvenc ételeikről és napjaikat edzésekkel tölteni.
Az első lépés akkor legyen az étrend átalakítása. Mi lenne, ha nem kéne ehhez kalóriákat számolgatni és éheztetni magunkat? Sajátítsuk el az evésnek azt a módját, ami beépíthető az életvitelünkbe és ezzel tartós eredményt biztosít.

A testkontroll titka

A módszer alapja, hogy nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor, mivel és hogyan. A lényeg az ételek társítása, figyelembe véve testünk folyamatainak ciklusait. Testünket is fizikai törvények irányítják, és ha az energia felszabadul, a szervezet megszünteti a túlsúlyt. Feladatunk a felesleges anyagok eltávolítása lesz, étkezéseink célja pedig az energia felszabadítása.
A rosszul táplált szervezet akkor is több ételt akar, ha egyébként nagy mennyiség kerül a gyomorba.  A túl sok evésnek két élettani oka van. Az egyik, ha szervezetünk nem jut elég tápanyaghoz. A bélrendszer belső falán a bélbolyhok eldugulásakor a tápanyag nem jut be a szervezetbe. Eldugulhat olyan ételek melléktermékétől, amiket nem tudunk kellőképpen feldolgozni. Így nem tudja a tápanyagot felszívni a szervezet és azt üzeni: még éhes vagyok!
A túlzásba vitt evés másik oka a tápanyagban szegény ételek (ropik, kekszek, cukrok, csokik és nem utolsósorban a feldolgozott élelmiszerek) fogyasztása, ami miatt a szervezet szintén csak tovább éhezik.
A mit-mivel-mikor alapelv megértéséhez és elfogadásához nagy segítség a fogyni vágyóknak, ha értik, milyen étel mit okoz a szervezetben.

Hogyan működik a testünk?

04:00-12:00 Kiválasztás: a gyümölcsön kívül minden más étel leállítja a kiválasztás folyamatát. És növeli a szervezet terhelését (és a kilókat).
12:00-20:00 Felvétel: az evés ideje. Itt fontos betartani a későbbiekben részletezett ételtársításokat, annak érdekében, hogy az emésztés minél kevesebb energiát vegyen igénybe.
20:00-04:00 Beépítés: testünk ebben az időszakban veszi magához és használja fel az ételek tápanyagait. A felszívódás akkor kezdődik, ha a táplálék a bélbe jutott. Ehhez a szervezetnek legoptimálisabb esetben három órára van szüksége. Ha nem követjük az ételtársítás elveit, akkor az étel 8-12 órát fog a gyomorban tölteni. Ezek alapján egyszerű kiszámolni, hogy este nyolc előtt úgy kell az utolsó étkezést ütemezni, hogy a beépítési időszakra a bélbe juthasson.

Reggel:
Reggelizz, mint egy király? Nehéz reggeli = nehéz nap, könnyű reggeli = energikus nap. Reggel, mikor felkelünk, energiaszintünk csúcsán vagyunk, pihenten. A bőséges reggeli megöli az energiánkat, hiszen az emésztéséhez feléljük az energiát. Az étel a gyomorban három órát tölt. Reggelire, sőt egész délelőttre az egyetlen és leghasznosabb táplálék a friss gyümölcs, vagy abból készített gyümölcslé, bármilyen mennyiségben. Egyedül a banánnal kell vigyázni, hisz annak nagyon magas szénhidrát tartalma van. Na és akkor mi a helyzet a kalóriákkal? A kalóriák csak rosszul társított ételekben válnak ellenséggé. A nagy víztartalmú gyümölcsökben levő kalóriák nem vezetnek hízáshoz. Az egyik fajta kalória hozzátesz a testsúlyhoz, a másik segít a súlyvesztésben. Ha délelőtt csak gyümölcsöt eszünk, sokkal energetikusabbak leszünk és szó sincs éhezésről.

A mit mivel elve

– amiben eredetileg is van fehérje is és keményítő is, az nehezen emészthető (pld bab)
– ha két olyan ételt eszünk amikben csak keményítő van, az könnyen emészthető
– ha két olyan ételt eszünk, amikben csak fehérje van, az könnyen emészthető
– ha fehérjét tartalmazó ételt és keményítőt tartalmazó ételt együtt fogyasztunk, akkor túl sok időt fog a gyomorban tölteni, ez alatt a fehérje oszlásnak indul, a szénhidrát pedig erjedni kezd, így mérgező savakat fognak kiválasztani és nem fognak a tápanyagok a sejtekbe beépülni
– tehát a fehérje és a szénhidrát együtt gátolja az emésztést, mivel a szervezet egyszerre fog savas és lúgos emésztőnedveket küldeni, amelyek semlegesítik egymást

Az ételekről

Gyümölcs
– a gyümölcs emésztése szinte semmi energiát nem igényel (kivéve: banán, datolya, szárított gyümölcsök, hiszen ezek felszívódásához 45-60 percre van szükség).
– a gyümölcs a bélben bontódik le
– a gyümölcsöt éhgyomorra együk (az alábbi táblázat megmutatja, mi számít éhgyomornak nap közben), általánosságban más étel fogyasztása előtt legalább húsz perccel, vagy utána legalább 3 órával.
– soha ne együk tehát a gyümölcsöt valami mással együtt, vagy más után közvetlenül, mert akkor a gyomorban ragad, elsavasodik és nem tud felszívódni, a gyomor tartalma rothadni kezd
– a testen belül valamennyi gyümölcs viszonylag lúgos kémhatásúvá válik
– csak a friss gyümölcsöt fogyasszuk, kénnel szárított, vagy megfőzött gyümölcs a célunk elérésében nem segít

Zöldség
– a zöldség minden közegben lebomlik, savas, lúgos, semlegesben is, tehát fehérjével és keményítős étellel is ehető
– enyhén párolva, pirítva, vagy kisütve is fogyasztható
– az enzimek 130 fok körül pusztulnak el, erre kell az zöldség készítésénél figyelni
– minél tovább sül vagy fő, annál kevesebb természetes víztartalma marad

Zöldséggyümölcsök (uborka, paprika, paradicsom, avokádó)
– a zöldséggyümölcs társítható más gyümölccsel (például az avokádó banánnal, papayával, mangóval, vagy az uborka barackkal, naranccsal)
– vegyíthetők keményítő tartalmú szénhidrátokkal (például kenyérrel, rizzsel, tésztával, krumplival)
– zöldséggyümölcsöt ne főzzük, főleg a paradicsomot, mert savassá válik

Diófélék
– fontos fehérje– (jó minőségű aminosav) és kalcium forrás
– a tej- és húsfélékkel ellentétben nem hagynak mérgező anyagokat testünkben
– pirítva fogyasztva borzasztóan savas, tehát a célunk érdekében ne fogyasszuk így

Magok
– nyersen sok fehérjét tartalmaznak
– emésztés szempontjából nyers zöldséggel a legjobb fogyasztani
– vízzel felverve nagyon finom mártást készíthetünk belőlük
– az amerikai mogyoró (földimogyoró) a hüvelyesek családjába tartozik, ezért a belőle készült mogyoróvajat sokkal nehezebb emészteni, mint a diófélékből vagy magvakból készült krémeket

Húsok
A húsokat állítólag a fehérje szükséglet miatt fogyasztjuk. Napi fehérje szükségletünk 56 gramm. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja. Azonban a húsok főzése közben a hő az aminosavak nagy részét kicsapja a húsból. 23 aminosav létezik, ebből 15-öt elő tud állítani a szervezetünk. A másik nyolc megtalálható az alábbi ételekben:
– répa, krumpli, tök,
– banán,
– kelbimbó, kelkáposzta,
– padlizsán, paradicsom, uborka,
– borsó, bab, kukorica,
– diófélék, földimogyoró,
– szezámmag, napraforgó mag

A hús fogyasztásával megemelkedik szervezetünkben a húgysav szint, ami a köszvény kialakulásának ismert oka. Az emberi nyál lúgos, míg a ragadozóké 10-szer annyi sósavat tartalmaz, mint a miénk, májuk pedig 15-ször több húgysavat képes lebontani, mint a miénk. Továbbá nem rendelkezik szervezetünk az uricas nevű enzimmel, amely a húgysav elbontásához szükséges.
Ha már húst eszünk:
– a disznóhús a legkevésbé ajánlatos (a telített zsírsavak miatt)
– kerülendő a marha, kacsa, sózott húsok  (virsli, kolbász, füstölt sajt)
– halak: konzerv helyett lehetőleg friss- vagy fagyasztott halat együnk
– keressük a természetes körülmények között tenyésztett állat húsát

Tojás, mint fehérje forrás
– ha nem nyersen esszük, akkor a tojás aminosavjai főzés közben kicsapódnak ugyanúgy, mint a húsoknál
– a nyers tojásban benne van, amit a tyúk a táppal kapott

Tej, tejtermékek
A tej lebontásához és emésztéséhez a renin és a laktáz nevű enzimek szükségesek. A legtöbb emberben ezek az enzimek három éves kor után nincsenek jelen. Ez a két enzim szükséges ahhoz, hogy a tejből a kalcium hasznosulhasson, mivel ez a kalcium a tej emészthetetlen fehérje-összetevőjéhez, a kazeinhez kötődik. A kazein az asztalosmunkánál használt egyik legerősebb ragasztóanyag. De használják festékekhez, vagy a biztonsági gyufa kenőanyagának, sőt, még sajtkészítéshez is. A kazein az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy betegségek kialakulásánál. A tehéntejben háromszor annyi kazein van, mint az emberi tejben. A gyomorban a kazein kicsapódik, nehezen emészthető túrócsomókká áll össze. A kazein megakadályozza a kalcium felszívódását a szervezetben. Tehát ha például friss zöldség fogyasztásával hasznosítható kalcium jut a szervezetünkbe, és hozzá tejterméket eszünk, legnagyobb eséllyel nem tudjuk hasznosítani. A tehénnek négy gyomorból álló emésztőszerve van. A tej emésztésének melléktermékei a testünkben mérgező hatású savas nyálkát hagynak hátra. A tejtermékek fogyasztása összefüggésben lehet a migrénes fejfájással. Aki tejterméket fogyaszt, szervezete nem tud annyi tápanyagot felszívni.
Mivel minden tejtermék sűrített étel, ezért más étellel együtt nem fogyasztható a célunk elérése érdekében.
A tejtermékben lévő kalciumot a hőkezelés, pasztörizálás hasznosíthatatlanná teszi. Az egyéb pótszerekben lévő szervetlen kalciumot a szervezetünk képtelen hasznosítani.

Kalciumforrások:
– friss gyümölcs,
– bab, borsó, brokkoli, gomba,
– karfiol, káposzta, saláta és minden zöld leveles zöldség,
– diófélék, magok (különösen szezámmag, mandula, mák, dió,mogyoró, gesztenye) napi fél csésze dióféle elegendő kalciumforrás,
– spárga,
– füge, datolya, mazsola és minden szárított gyümölcs,
– minden moszat és alga,
– a friss narancslé segít a kalcium megőrzésében,
– a napfény segít a kalcium átalakításában (D vitamin)

és a többiek:

Asztali só
– a só a magas vérnyomás egyik kiváltója
– a só a test szöveteire maró hatással van
– a só semlegesítésére a szervezetnek vizet kell visszatartania
– a só túladagolása vesegyulladáshoz vezet

Kávé
– 24 órát vesz igénybe, míg egy csésze kávé vagy tea átjut a vesén
– a kávé savat választ ki
– a koffein mentesítő eljáráshoz erősen maró hatású vegyszert használnak

Szénsavas italok
– az étellel együtt fogyasztott üdítők emésztés helyett erjedést indítanak be
– az üdítő is tartalmaz koffeint, így okoz függőséget

Csokoládé
– hébe-hóba és kis mennyiségben nem árt
– a finomított cukor a szervezetbe jutva erjedésnek indul, amiből ecetsav, szén-dioxid és alkohol keletkezik
– az édesség utáni vágy elnyomására minden másnál jobb a gyümölcs megfelelő módon való fogyasztása
– a gyümölcsben levő cukor szükséges tápanyagokkal látja el a szervezetünket

Alkohol
az étkezés közben fogyasztott alkohol nem segíti elő az emésztést, hanem késlelteti

Étrend kiegészítők, vitaminok
– az összes szükséges vitamin és ásványi anyag megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben
– a táplálékkiegészítők összetevőit a lepárlási és kivonási folyamatok értéktelenné teszik
– a szükséges feletti mennyiség fölösleg, mérgező hatású maradékként jelentkezik, értékes energiát köt le, mire megszabadul tőle a szervezet
– a mesterséges vitaminokat és ásványi anyag pótlékokat szervezetünk mérgező melléktermékként kezeli

Gyakorlati tanácsok

Mit jelent az, hogy éhgyomorra fogyasszuk?
Saláta, nyers zöldség után:       2 óra múlva
Hús nélküli étel után:                3 óra múlva
Húsos étel után:                          4 óra múlva
Nem jól párosított étel után:     8 óra múlva

Ezek az ételek ebben a párosításban  fogyaszthatók (teljesség igénye nélkül):
sült hús+zöldség+vegyes saláta
sült krumpli+nyers vaj+zöldség (brokkoli, cukkini, zöldbab)+saláta
paradicsomos avokádós szendvics
kenyér+zöldség+saláta
főtt tészta+fokhagyma+vaj+zöldség+saláta
reszelt sajt+saláta (salátaolaj nélkül)
reszelt sajt + saláta (salátaolaj nélkül)
olvasztott sajt+zöldség
többféle hús ehető egyszerre
többféle mag ehető egyszerre
sült krumpli+ saláta + pirított kenyérkocka
rizses bab
avokádós szendvics + kukorica chips
vaj+szénhidrát
zöldség tetejére olvasztott sajt
joghurt salátával
salátára szezámmag (legjobb kalcium forrás)
kenyér+zöldséggyümölcs
rizs+zöldséggyümölcs
tészta+zöldséggyümölcs
krumpli+zöldséggyümölcs

Ezek az ételek ebben a párosításban nem fogyaszthatók (teljesség igénye nélkül):
hús/hal+krumpli/rizs
csirke+galuska
tojás+pirítós
sajt + kenyér
krumpli + tej
tartósított vagy hőkezelt gyümölcs
vaj+fehérje
tej+bármi
evés+ivás
fűszeres olasz étel után túró
sárga sajt
nyers tojás
joghurt gyümölccsel
túró bármivel
avokádót nem főzzük
paradicsomot nem főzzük
uborkát nem főzzük

Forrás: Harvey Diamond-Marilyn Diamond: Testkontroll című könyv

 

összes bejegyzés