Fogyókúra helyett TESTKONTROLL

Az ételtársítás módszere

(Az egészség az egészséges életmód eredménye, nem vásárolható meg tablettákban.)
Ezt a bejegyzést azoknak ajánlom, akik arra vágynak, hogy vékonyabbak legyenek és már az összes módszert kipróbálták ennek érdekében, de ha sikerült is kilókat veszíteni, a végén mindig visszakúsztak. Továbbá azoknak, akik úgy érzik, kár is hozzáfogni, mert lehetetlen változtatni a helyzeten.

Mir?l lesz szó, avagy ezeket a szabályokat kell betartani:

Ez a módszer egy olyan átrendezése az étrendünknek, aminek csak a f? szabályait kell megjegyezni és betartani és ezek alapján bátran lehet válogatni az ételek közül. Az eredményt viszont csak a társítási szabályok és az elhagyandó ételek figyelembe vételével várhatjuk el hosszú távon.

Szabályok:
– fehérje (hús, diófélék, magvak, tojás, tej) bontáshoz savas emészt?nedv kell, ezért sose együk együtt keményít?s étellel
– keményít? (krumpli, rizs, gabonafélék, tésztafélék, lencse, borsó, bab, zabpehely, kenyérfélék) bontásához lúgos emészt?nedv kell, ezért sose együk együtt fehérjés étellel
– a zöldség minden közegben lebomlik, ezért fehérjével és keményít?vel is fogyasztható
– a vaj fehérjével és keményít?vel is fogyasztható
– a gyümölcs csak éhgyomorra fogyasztható és csak magában (éhgyomor jelentését lásd lent)
– lehet?leg ne fogyasszunk tejet, tejterméket – ha mégis, akkor csak magában
– lehet?leg ne fogyasszunk húst – ha mégis, akkor inkább szárnyast, halat
– délel?tt csak gyümölcsöt együnkFogyokura helyett Testkontroll

Aki ett?l máris elrettent, annak dr. Bubó elhíresült mondását ajánlom. Ha pedig mégsem adta fel máris, akkor érdemes megismerni a módszer hátterét és az ételek fogyasztásának módját.

Ha valaki hízásra hajlamos, és ezt a tényt elfogadja, akkor a következ? feladat, hogy ne kergessünk hiú ábrándokat. Ismerjük meg, milyen alkat a miénk, mik a határaink és mindig önmagunkhoz viszonyítsuk elért eredményeinket. Ez nem azt jelenti, hogy „hízásra hajlamos vagyok, ez van, meg se próbálok változtatni”, hanem azt, hogy „hízásra hajlamos vagyok, tisztában vagyok vele, hogy 42 kiló nem leszek, ezért nem is ez a célom, de képes vagyok tenni azért, hogy jól érezzem magam a b?römben.”
Ha elég er?s a vágyunk a számunkra el?nyösebb küls? elérésére, akkor azt is beláthatjuk, hogy nem más fogja ezt elérni helyettünk és nem más fog tenni ezért, hanem nekünk magunknak kell felel?sséget vállalnunk a saját vágyainkért.
Ide illik az az elcsépelt, de ett?l még igaz mondás, hogy ha ugyanazt csináljuk, mint eddig, akkor ugyanoda is fogunk eljutni.
Véleményem szerint azért nem jó egyik fogyókúra sem, mert nem vonhatunk el a szervezett?l számára szükséges tápanyagokat és nem helyettesíthetjük az egészséges ételeket kapszulákkal, porokkal. Egy biztos, az egészségünkért tenni kell, mégpedig nekünk magunknak.

Ha már megtapasztaltuk, hogy a fogyókúra nem megoldás, akkor talán könnyebben elfogadjuk, hogy a megoldás az életmódváltás. De azért a helyzet nem reménytelen, még azok számára sem, akik úgy érzik, nem képesek holnaptól máshogy élni, lemondani kedvenc ételeikr?l és napjaikat edzésekkel tölteni.
Az els? lépés akkor legyen az étrend átalakítása. Mi lenne, ha nem kéne ehhez kalóriákat számolgatni és éheztetni magunkat? Sajátítsuk el az evésnek azt a módját, ami beépíthet? az életvitelünkbe és ezzel tartós eredményt biztosít.

A testkontroll titka

A módszer alapja, hogy nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor, mivel és hogyan. A lényeg az ételek társítása, figyelembe véve testünk folyamatainak ciklusait. Testünket is fizikai törvények irányítják, és ha az energia felszabadul, a szervezet megszünteti a túlsúlyt. Feladatunk a felesleges anyagok eltávolítása lesz, étkezéseink célja pedig az energia felszabadítása.
A rosszul táplált szervezet akkor is több ételt akar, ha egyébként nagy mennyiség kerül a gyomorba.  A túl sok evésnek két élettani oka van. Az egyik, ha szervezetünk nem jut elég tápanyaghoz. A bélrendszer bels? falán a bélbolyhok eldugulásakor a tápanyag nem jut be a szervezetbe. Eldugulhat olyan ételek melléktermékét?l, amiket nem tudunk kell?képpen feldolgozni. Így nem tudja a tápanyagot felszívni a szervezet és azt üzeni: még éhes vagyok!
A túlzásba vitt evés másik oka a tápanyagban szegény ételek (ropik, kekszek, cukrok, csokik és nem utolsósorban a feldolgozott élelmiszerek) fogyasztása, ami miatt a szervezet szintén csak tovább éhezik.
A mit-mivel-mikor alapelv megértéséhez és elfogadásához nagy segítség a fogyni vágyóknak, ha értik, milyen étel mit okoz a szervezetben.

Hogyan m?ködik a testünk?

04:00-12:00 Kiválasztás: a gyümölcsön kívül minden más étel leállítja a kiválasztás folyamatát. És növeli a szervezet terhelését (és a kilókat).
12:00-20:00 Felvétel: az evés ideje. Itt fontos betartani a kés?bbiekben részletezett ételtársításokat, annak érdekében, hogy az emésztés minél kevesebb energiát vegyen igénybe.
20:00-04:00 Beépítés: testünk ebben az id?szakban veszi magához és használja fel az ételek tápanyagait. A felszívódás akkor kezd?dik, ha a táplálék a bélbe jutott. Ehhez a szervezetnek legoptimálisabb esetben három órára van szüksége. Ha nem követjük az ételtársítás elveit, akkor az étel 8-12 órát fog a gyomorban tölteni. Ezek alapján egyszer? kiszámolni, hogy este nyolc el?tt úgy kell az utolsó étkezést ütemezni, hogy a beépítési id?szakra a bélbe juthasson.

Reggel:
Reggelizz, mint egy király? Nehéz reggeli = nehéz nap, könny? reggeli = energikus nap. Reggel, mikor felkelünk, energiaszintünk csúcsán vagyunk, pihenten. A b?séges reggeli megöli az energiánkat, hiszen az emésztéséhez feléljük az energiát. Az étel a gyomorban három órát tölt. Reggelire, s?t egész délel?ttre az egyetlen és leghasznosabb táplálék a friss gyümölcs, vagy abból készített gyümölcslé, bármilyen mennyiségben. Egyedül a banánnal kell vigyázni, hisz annak nagyon magas szénhidrát tartalma van. Na és akkor mi a helyzet a kalóriákkal? A kalóriák csak rosszul társított ételekben válnak ellenséggé. A nagy víztartalmú gyümölcsökben lev? kalóriák nem vezetnek hízáshoz. Az egyik fajta kalória hozzátesz a testsúlyhoz, a másik segít a súlyvesztésben. Ha délel?tt csak gyümölcsöt eszünk, sokkal energetikusabbak leszünk és szó sincs éhezésr?l.

A mit mivel elve

– amiben eredetileg is van fehérje is és keményít? is, az nehezen emészthet? (pld bab)
– ha két olyan ételt eszünk amikben csak keményít? van, az könnyen emészthet?
– ha két olyan ételt eszünk, amikben csak fehérje van, az könnyen emészthet?
– ha fehérjét tartalmazó ételt és keményít?t tartalmazó ételt együtt fogyasztunk, akkor túl sok id?t fog a gyomorban tölteni, ez alatt a fehérje oszlásnak indul, a szénhidrát pedig erjedni kezd, így mérgez? savakat fognak kiválasztani és nem fognak a tápanyagok a sejtekbe beépülni
– tehát a fehérje és a szénhidrát együtt gátolja az emésztést, mivel a szervezet egyszerre fog savas és lúgos emészt?nedveket küldeni, amelyek semlegesítik egymást

Az ételekr?l

Gyümölcs
– a gyümölcs emésztése szinte semmi energiát nem igényel (kivéve: banán, datolya, szárított gyümölcsök, hiszen ezek felszívódásához 45-60 percre van szükség).
– a gyümölcs a bélben bontódik le
– a gyümölcsöt éhgyomorra együk (az alábbi táblázat megmutatja, mi számít éhgyomornak nap közben), általánosságban más étel fogyasztása el?tt legalább húsz perccel, vagy utána legalább 3 órával.
– soha ne együk tehát a gyümölcsöt valami mással együtt, vagy más után közvetlenül, mert akkor a gyomorban ragad, elsavasodik és nem tud felszívódni, a gyomor tartalma rothadni kezd
– a testen belül valamennyi gyümölcs viszonylag lúgos kémhatásúvá válik
– csak a friss gyümölcsöt fogyasszuk, kénnel szárított, vagy megf?zött gyümölcs a célunk elérésében nem segít

Zöldség
– a zöldség minden közegben lebomlik, savas, lúgos, semlegesben is, tehát fehérjével és keményít?s étellel is ehet?
– enyhén párolva, pirítva, vagy kisütve is fogyasztható
– az enzimek 130 fok körül pusztulnak el, erre kell az zöldség készítésénél figyelni
– minél tovább sül vagy f?, annál kevesebb természetes víztartalma marad

Zöldséggyümölcsök (uborka, paprika, paradicsom, avokádó)
– a zöldséggyümölcs társítható más gyümölccsel (például az avokádó banánnal, papayával, mangóval, vagy az uborka barackkal, naranccsal)
– vegyíthet?k keményít? tartalmú szénhidrátokkal (például kenyérrel, rizzsel, tésztával, krumplival)
– zöldséggyümölcsöt ne f?zzük, f?leg a paradicsomot, mert savassá válik

Diófélék
– fontos fehérje– (jó min?ség? aminosav) és kalcium forrás
– a tej- és húsfélékkel ellentétben nem hagynak mérgez? anyagokat testünkben
– pirítva fogyasztva borzasztóan savas, tehát a célunk érdekében ne fogyasszuk így

Magok
– nyersen sok fehérjét tartalmaznak
– emésztés szempontjából nyers zöldséggel a legjobb fogyasztani
– vízzel felverve nagyon finom mártást készíthetünk bel?lük
– az amerikai mogyoró (földimogyoró) a hüvelyesek családjába tartozik, ezért a bel?le készült mogyoróvajat sokkal nehezebb emészteni, mint a diófélékb?l vagy magvakból készült krémeket

Húsok
A húsokat állítólag a fehérje szükséglet miatt fogyasztjuk. Napi fehérje szükségletünk 56 gramm. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja. Azonban a húsok f?zése közben a h? az aminosavak nagy részét kicsapja a húsból. 23 aminosav létezik, ebb?l 15-öt el? tud állítani a szervezetünk. A másik nyolc megtalálható az alábbi ételekben:
– répa, krumpli, tök,
– banán,
– kelbimbó, kelkáposzta,
– padlizsán, paradicsom, uborka,
– borsó, bab, kukorica,
– diófélék, földimogyoró,
– szezámmag, napraforgó mag

A hús fogyasztásával megemelkedik szervezetünkben a húgysav szint, ami a köszvény kialakulásának ismert oka. Az emberi nyál lúgos, míg a ragadozóké 10-szer annyi sósavat tartalmaz, mint a miénk, májuk pedig 15-ször több húgysavat képes lebontani, mint a miénk. Továbbá nem rendelkezik szervezetünk az uricas nev? enzimmel, amely a húgysav elbontásához szükséges.
Ha már húst eszünk:
– a disznóhús a legkevésbé ajánlatos (a telített zsírsavak miatt)
– kerülend? a marha, kacsa, sózott húsok  (virsli, kolbász, füstölt sajt)
– halak: konzerv helyett lehet?leg friss- vagy fagyasztott halat együnk
– keressük a természetes körülmények között tenyésztett állat húsát

Tojás, mint fehérje forrás
– ha nem nyersen esszük, akkor a tojás aminosavjai f?zés közben kicsapódnak ugyanúgy, mint a húsoknál
– a nyers tojásban benne van, amit a tyúk a táppal kapott

Tej, tejtermékek
A tej lebontásához és emésztéséhez a renin és a laktáz nev? enzimek szükségesek. A legtöbb emberben ezek az enzimek három éves kor után nincsenek jelen. Ez a két enzim szükséges ahhoz, hogy a tejb?l a kalcium hasznosulhasson, mivel ez a kalcium a tej emészthetetlen fehérje-összetev?jéhez, a kazeinhez köt?dik. A kazein az asztalosmunkánál használt egyik leger?sebb ragasztóanyag. De használják festékekhez, vagy a biztonsági gyufa ken?anyagának, s?t, még sajtkészítéshez is. A kazein az egyik legfontosabb tényez? a pajzsmirigy betegségek kialakulásánál. A tehéntejben háromszor annyi kazein van, mint az emberi tejben. A gyomorban a kazein kicsapódik, nehezen emészthet? túrócsomókká áll össze. A kazein megakadályozza a kalcium felszívódását a szervezetben. Tehát ha például friss zöldség fogyasztásával hasznosítható kalcium jut a szervezetünkbe, és hozzá tejterméket eszünk, legnagyobb eséllyel nem tudjuk hasznosítani. A tehénnek négy gyomorból álló emészt?szerve van. A tej emésztésének melléktermékei a testünkben mérgez? hatású savas nyálkát hagynak hátra. A tejtermékek fogyasztása összefüggésben lehet a migrénes fejfájással. Aki tejterméket fogyaszt, szervezete nem tud annyi tápanyagot felszívni.
Mivel minden tejtermék s?rített étel, ezért más étellel együtt nem fogyasztható a célunk elérése érdekében.
A tejtermékben lév? kalciumot a h?kezelés, pasztörizálás hasznosíthatatlanná teszi. Az egyéb pótszerekben lév? szervetlen kalciumot a szervezetünk képtelen hasznosítani.

Kalciumforrások:
– friss gyümölcs,
– bab, borsó, brokkoli, gomba,
– karfiol, káposzta, saláta és minden zöld leveles zöldség,
– diófélék, magok (különösen szezámmag, mandula, mák, dió,mogyoró, gesztenye) napi fél csésze dióféle elegend? kalciumforrás,
– spárga,
– füge, datolya, mazsola és minden szárított gyümölcs,
– minden moszat és alga,
– a friss narancslé segít a kalcium meg?rzésében,
– a napfény segít a kalcium átalakításában (D vitamin)

és a többiek:

Asztali só
– a só a magas vérnyomás egyik kiváltója
– a só a test szöveteire maró hatással van
– a só semlegesítésére a szervezetnek vizet kell visszatartania
– a só túladagolása vesegyulladáshoz vezet

Kávé
– 24 órát vesz igénybe, míg egy csésze kávé vagy tea átjut a vesén
– a kávé savat választ ki
– a koffein mentesít? eljáráshoz er?sen maró hatású vegyszert használnak

Szénsavas italok
– az étellel együtt fogyasztott üdít?k emésztés helyett erjedést indítanak be
– az üdít? is tartalmaz koffeint, így okoz függ?séget

Csokoládé
– hébe-hóba és kis mennyiségben nem árt
– a finomított cukor a szervezetbe jutva erjedésnek indul, amib?l ecetsav, szén-dioxid és alkohol keletkezik
– az édesség utáni vágy elnyomására minden másnál jobb a gyümölcs megfelel? módon való fogyasztása
– a gyümölcsben lev? cukor szükséges tápanyagokkal látja el a szervezetünket

Alkohol
az étkezés közben fogyasztott alkohol nem segíti el? az emésztést, hanem késlelteti

Étrend kiegészít?k, vitaminok
– az összes szükséges vitamin és ásványi anyag megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben
– a táplálékkiegészít?k összetev?it a lepárlási és kivonási folyamatok értéktelenné teszik
– a szükséges feletti mennyiség fölösleg, mérgez? hatású maradékként jelentkezik, értékes energiát köt le, mire megszabadul t?le a szervezet
– a mesterséges vitaminokat és ásványi anyag pótlékokat szervezetünk mérgez? melléktermékként kezeli

Gyakorlati tanácsok

Mit jelent az, hogy éhgyomorra fogyasszuk?
Saláta, nyers zöldség után:       2 óra múlva
Hús nélküli étel után:                3 óra múlva
Húsos étel után:                          4 óra múlva
Nem jól párosított étel után:     8 óra múlva

Ezek az ételek ebben a párosításban  fogyaszthatók (teljesség igénye nélkül):
sült hús+zöldség+vegyes saláta
sült krumpli+nyers vaj+zöldség (brokkoli, cukkini, zöldbab)+saláta
paradicsomos avokádós szendvics
kenyér+zöldség+saláta
f?tt tészta+fokhagyma+vaj+zöldség+saláta
reszelt sajt+saláta (salátaolaj nélkül)
reszelt sajt + saláta (salátaolaj nélkül)
olvasztott sajt+zöldség
többféle hús ehet? egyszerre
többféle mag ehet? egyszerre
sült krumpli+ saláta + pirított kenyérkocka
rizses bab
avokádós szendvics + kukorica chips
vaj+szénhidrát
zöldség tetejére olvasztott sajt
joghurt salátával
salátára szezámmag (legjobb kalcium forrás)
kenyér+zöldséggyümölcs
rizs+zöldséggyümölcs
tészta+zöldséggyümölcs
krumpli+zöldséggyümölcs

Ezek az ételek ebben a párosításban nem fogyaszthatók (teljesség igénye nélkül):
hús/hal+krumpli/rizs
csirke+galuska
tojás+pirítós
sajt + kenyér
krumpli + tej
tartósított vagy h?kezelt gyümölcs
vaj+fehérje
tej+bármi
evés+ivás
f?szeres olasz étel után túró
sárga sajt
nyers tojás
joghurt gyümölccsel
túró bármivel
avokádót nem f?zzük
paradicsomot nem f?zzük
uborkát nem f?zzük

Forrás: Harvey Diamond-Marilyn Diamond: Testkontroll cím? könyv

 

összes bejegyzés