Nyakcsigolya meszesedés (spondilózis)

A nyakcsigolya meszesedése olyan elváltozás, ami leggyakrabban a masszázs során is látható. Könnyen lehet, hogy a hátizmok feszülését ez okozza, de ha ezt a masszőr veszi észre, akkor már mondhatjuk, hogy jó úton van a tüneti kezelésben:-)
A meszesedés n
em jelent minden esetben problémát, hiszen az öregedési folyamattal is együtt jár. Gyakran ugyan már korábban is kialakul, ám lehet panaszmentes, ahogyan nagyon sok gerincsérves sem tudja, hogy van neki, mert nem mindenkinek fáj.  A meszesedés a nyakcsigolyák közötti ízületek (porckorong) kopása miatt alakul ki, s valójában a csigolyákat összekötő szalagok meszesednek. Előrehaladott állapotban, ha a gerincvelő összenyomódik, a csigolyák megnagyobbodnak, szűkül a gerinccsatorna, ami miatt nyomás nehezedik az ott futó gerincvelőre és annak idegeire, amely a karizmok gyengüléséhez is vezet.
A nyaki meszesedés hatással van a hátizmokra is, amelyek a nyaki fájdalomra reagálva összehúzódnak. Ez tovább szűkíti a csigolyák közti réseket és növeli az idegek beszorulásának esélyét. Ez okozhat fájdalmat a nyaki területen, valamint mozgásbeszűkülést, vagy például nehezen tudjuk mozgatni a fejünket, fordítani a nyakunkat. Okozhat továbbá vérnyomás problémát, szívritmus zavart, vagy feszítő érzést a mellkasban, rekedtséget, köhögést, szemproblémákat, karba sugárzó érzészavart, depressziót, fejfájást.

Kezelés: általában akkor van szükség kezelésre, ha a probléma panaszt is okoz. Ilyenkor a nyaki gallértól az izomlazító gyógyszerekig, gyulladáscsökkentőkig terjed a terápia. Aki a szervezet öngyógyító mechanizmusaiban is bízunk, kipróbálhatja a lökéshullám terápiát. Súlyosabb esetben műtétre kerül sor.  Kiegészítő kezelésként sokat segít a gyógytorna, illetve súlyfürdő, vagy melegterápia (gyógyfürdő, iszappakolás) alkalmazható, ha az orvos így rendeli.

Megelőzés: A már kialakult problémát visszafordítani nem lehet, de tehetünk azért, hogy ne rosszabbodjon. Rendszeresen végezzünk nyaktornát (lenti ábra szerint), figyeljünk testtartásunkra, főleg ülőmunkát végzők esetében fontos ez, különös tekintettel a monitor előtt végzett munkára. Nem mindegy, milyen magasan van a billentyűzet, milyen távol a monitor. A széket úgy kell beállítani, hogy a billentyűhöz a karokat vállból ne kelljen emelni, a monitor pedig szemmagasságban és olyan távolságban legyen, hogy ne kelljen előrehajolni ahhoz, hogy lássuk. A megelőzésben minden olyan mozgásforma segít, ami a gerincet mozgatja. A hangsúly a rendszerességen van.
Amennyiben a fenti tünetek előfordulnak, feltétlenül keresse fel orvosát.