Izomfájdalom, ízületi probléma kezelése otthon: TENS

A TENS készülék használatát azoknak szoktam javasolni, akiknek egy már kialakult, s ez által állandó kezelést igénylő, vagy elhúzódó rehabilitációt igénylő problémája van. Én is használom, (leggyakrabban izomlazításra és ízületi problémákra), ezért tapasztalatból mondom, hogy megéri.

A TENS kezelés a bőrön át végezhető villamos ideg ingerlés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation).
A TENS készülék arra hivatott, hogy az itt felsorolt problémák esetében az otthoni kezelést lehetővé tegye. Egy ilyen készülék gyógyászati segédeszköz boltokban, de sok helyen akár elektronikai szaküzletben is (10.000,- Ft-tól felfelé) beszerezhető.
Fontos tudni, hogy a problémák enyhítése, megszüntetése érdekében a TENS készülék rendszeres, napi többszöri használata javasolt, ezért ha valakinek régóta fennálló, vagy rendszeresen visszatérő, esetleg a fentiek közül több problémája van, akkor érdemes beruházni egy ilyen készülékre.

A TENS készülék működése
A készülék villamos impulzusokat állít elő, melyek a bőrre helyezett elektródák segítségével jutnak a szervezetbe. Többféle feszültségimpulzust képes előállítani. A négyszög impulzus például a sorvadt izmot stimulálja. Egy exponenciális (minél nagyobb, annál gyorsabban növekvő) impulzus pedig fájdalomcsökkentő hatással bír. Ezeket az impulzusokat kombinálva alkalmazza a készülék.

A bejuttatott áram izommozgást és vérbőséget hoz létre, ezáltal végez egy izomtornát, úgynevezett belső masszázst, mely következtében javul a sejtfalak áteresztő képessége, a testszövetek rugalmassága. Így javul az anyagcsere, csökkennek, majd végül megszűnhetnek a panaszok.

Használat módja
Kezdetben fokozatosan növeljük az ingereket, majd azok fokozatos csökkentésével fejezzük be a kezelést. A kezelések elkezdésekor kis intenzitást használunk, rövid kezelési idővel (5 perc). Fokozható a fájdalomcsillapító hatás, ha a érzéstelenítő oldat kerül az elektródák alá.
Az elektródák cserélhetők, elhasználódás után újak beszerezhetők, de sokáig elég egy pár elektróda.
Ha több családtag használja, higiéniai okokból ajánlott mindenkinek saját tappancsot használnia
A készülék használati utasításában rajzok, fotók mutatják, hogy egyes problémák esetén hová kell felhelyezni az elektródákat.
A legtöbb készülék eleve kész programokkal rendelkezik (láb, hát, kar, talp stb), s csak egy gombot kell megnyomni az indításhoz. Ilyenkor az impulzusok kombinálásával történik a kezelés.
Ezeket az impulzusokat manuálisan is válthatjuk és választhatjuk, saját igényünknek megfelelően. (Az én készülékemben menet közben is lehet manuálisan módosítani, sőt ha egyik oldalon kevésbé erős, külön lehet egy oldal impulzusát erősíteni.
Általában egy program 15 perces. Én egy kezelés során ezt a 15 percet kétszer-háromszor is újraindítom. Annyi kombinációs lehetőség van, hogy mindenki teljesen saját igényeire szabottan tudja használni a készüléket.
Általános fájdalmak, pld fejfájás esetén már egy-két kezelés is hatásos lehet. Előfordulhat első kezelés után a panaszok felerősödése. Naponta legalább kétszer érdemes felhelyezni a készüléket, amíg a panaszok enyhülnek, vagy elmúlnak.

A TENS kezelés alkalmazási területei
– gerincfejlődési rendellenességből (pl gerincferdülés) adódó izomfájdalmak
– lágyrész reuma
– meszesedés, ízületi és gerincbetegségek
– fájdalomcsillapítás
– fejfájás, migrén
– elektromos izomtorna kezelés
– perifériás keringési zavarok (érszűkület), bénulás
– fáradtság, kimerültség
– zúzódás, rándulás, ficam
– vérömlenyek, vizenyők felszívódásának meggyorsítása
– fekélyek, felfekvések, vagy más bőrsérülések gyógyulásának gyorsítása
– olyan esetekben, amikor gyógyszeres kezelés nem alkalmazható
– régóta fennálló fájdalom gyógyszeres csillapítása mellett a gyógyszer mennyiségének csökkentésére
– gyenge izomműködés javítására
– izombénulás regenerálására
– idegmegbetegedés vagy idegsérülés következtében kialakuló csökkent bőrérzet kiesés miatti stimulációra
– idegfájdalmak (neuralgiák) kezelésére
– idegzsába
– övsömör
– fülzúgás: gyakran nyaki gerinc elváltozása okozza. Izomlazító kezelés alkalmazható, de a javulás sokszor még így is hónapokba telik

Alkalmazása ízület esetén:
– vállfájdalom, mozgás beszűkülés. Néhány fájdalomcsillapító kezelés után nő a mozgástartomány. Szükséges lehet a vállizmok tonizálása is.
– teniszkönyök fájdalomcsillapítása: napi 1-2-szer fél órás kezelés
– csukló fájdalma miatti karzsibbadás, vagy ujjak mozgásának korlátozottsága: tenyér izmainak tonizálása 15 percig az alkar tenyér felőli oldalán, majd a csukló két oldalára helyezett elektródákkal fájdalomcsillapítás
– Scheuermann szindróma: fájdalomcsillapítás, izomerősítés, és lazítás
– Gerincferdülés, a gerinc oldalirányú görbülete. Háti és deréktáji fájdalmakat okoz. Komplex kezelés szükséges, ami a fájdalmat tudja enyhíteni. Ilyenek a fizioterápia, rendszeres torna, esetleg fájdalomcsillapítás. A TENS készülékkel hetente háromszor a gerinc menti izomcsoport lazítása tud segíteni.

Alkalmazása izomlazításra
– nyak-vállöv: sokszor a feszült izmok rendszeres fejfájást okoznak, az agy vérellátását rontják, ehhez használható az izomlazító program
– nyaki gerinc problémája karba sugárzó fájdalmat okoz (pld éjszakai karzsibbadás): segíthet: 15 perc izomlazító program, majd 30 perc fájdalomcsillapítás

Ellenjavallatok
– szívbetegség
– pacemaker
– protézis
– lázas állapot
– akut betegség
– vérnyomás probléma
– menses, terhesség, szülés utáni állapot
– sebeken, sebek környékén, bőrbetegség esetén
– daganat
– vizes testfelszín
– TBC
– vérzékenység
– elmebetegség

A készülék használata nem helyettesíti az orvosi kezelést! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Ilyen egy felhelyezési javaslat:

Forrás: images_na_ssl_images_amazon

Az én készülékem pedig ilyen: